transparente blanche

Bokens och rosens dag till ära tänkte jag passa på att tipsa om en av förra årets bästa läsupplevelser. Och dessutom utspelar den sig i norra Österbotten (Nykarleby) så det passar ju bra med tanke på var jag befinner mig just nu._DSC0292

_DSC0298

Peter Sandströms Transparente Blanche (2014).

transparenteblanche00

Huvudpersonens föräldrar har en stor äppelodling på tomten och boken återkommer flera gånger till tiden när huvudpersonens båda föräldrar levde. I nutidsspåret finns endast modern och den nu medelålders sonen och hela boken beskriver ömt deras relation. Sonen har rest till hemorten för att försöka få igång en gammal Ford Capri så att han och modern ska kunna bege sig inåt landet där hon ska hela en man. Vistelsen hemma leder till att en hel del minnen kommer upp till ytan, inte minst om ungdomskärleken Terese och om fadern som dödade hästar.

transparenteblanche4

Den som kan sitt Nykarleby känner igen bokens miljö.

transparenteblanche1

Och den som kan sin Nykarleby-dialekt hänger medi dialogerna. (Och de som inte kan sin Nykarleby-dialekt hänger nog med ändå.) Det är en fin detalj, dialekten.

transparenteblanche3

Men framförallt är boken vacker. Detta är också något som Nordiska rådet har tagit fasta på när boken nominerades till litteraturpriset 2015: ”Romanens språk är, liksom den äppelsort som boken uppkallats efter, vackert och nästan genomskinligt. Med sin mjuka och precisa diktion och sin ömsinta syn på människorna och deras förehavanden lockar den hos läsaren fram en känsla av varsamhet både inför livet i det skrivna, och livet utanför det.” Hela nomineringen finns att läsa här.

Boken finns bl.a. att köpa från förlaget, adlibris och antagligen från din närmsta bokhandel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s